La Generalitat estén l'avís preventiu per contaminació per partícules a tot Catalunya

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha decidit estendre aquest divendres  a tot Catalunya l'avís preventiu per contaminació atmosfèrica declarat ahir als 40 municipis de la conurbació de Barcelona que formen part de la Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric. L'avís preventiu és la fase prèvia a la possibilitat d'episodi ambiental, sense que s'hagi de produir necessàriament. L'objectiu d'aquesta actuació és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental. L'avís preventiu comporta:

  • Indicar en els panels lluminosos dels principals eixos viaris que el nivell de contaminació és elevat;
  • Informar la ciutadania perquè prioritzi l'ús del transport públic envers el vehicle privat;
  • Notificar a les activitats industrials i obres públiques i de generació elèctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos;
  • Recomanar als municipis que aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents.

Nivells entre moderats i alts

La mesura es pren per causa dels nivells entre moderats i alts de partícules PM10 que s'estan mesurant en diferents estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) i de la previsió que la intrusió de pols sahariana que els està provocant persisteixi en els propers dies. És per això que es preveu que l'avís preventiu es mantingui durant tot el cap de setmana.

Ahir dijous es van produir cinc superacions del valor límit diari (50 micrograms per metre cúbic) de PM10 en quatre estacions de la ciutat de Barcelona i a la de Sant Adrià del Besòs, i avui ja n'hi ha hagut en cinc de Barcelona, a Sant Vicenç dels Horts, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs, Sabadell, Cubelles, Tarragona, Reus i Vila-seca.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic farà un seguiment exhaustiu dels nivells i valorarà, en funció de la situació, si cal mantenir l'avís, activar un episodi de contaminació per partícules, o bé desactivar l'avís preventiu.

Algunes recomanacions

 La Generalitat recomana a la ciutadania:

  • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
  • Utilitzar el transport públic en la mesura del possible, entenent les dificultats que poden tenir moltes persones en la seva mobilitat obligada, derivades de les afectacions pel temporal.
  • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat (si és possible, treballar a distància, variar l'horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa...).
  • Utilitzar el cotxe compartit.
  • Realitzar una conducció eficient (arrencada suau, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.).
  • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que tingui les emissions més baixes.
  • Regular la climatització de les llars, baixant la temperatura del termòstat.
  • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils, com llenya o biomassa, evitant-ne purgues i arrencades. Garantir el bon funcionament dels filtres i captadors de cendres.

Podeu consultar els nivells de la qualitat de l'aire a temps real a través de l'aplicació gratuïta per a telèfons mòbils AireCat, a l'App Store i a Google Play Store, o de l'entorn web d'informació de les dades de qualitat de l'aire

Recursos relacionats