Alerta per vent i activació del nivell 2 del Pla Alfa

Davant l'increment del perill d'incendi forestal, s’ha activat el nivell 2 del Pla Alfa a 15 comarques de Catalunya. També cal recordar que hi ha activada l’alerta per vent fort. 

En concret, el nivell 2 de Pla Alfa s’ha activat a set comarques barcelonines (Alt Penedès, l'Anoia, el Bages, el Barcelonès, el Garraf, Baix Llobregat i el Vallès Occidental), cinc comarques tarragonines (Baix Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà, Baix Camp i Priorat) i tres comarques de l'Ebre (Ribera d'Ebre, Terra Alta i Baix Ebre).

El Cos d'Agents Rurals fa una crida a la prudència durant aquest episodi, que està previst que s'allargui durant tot el cap de setmana. En nivell 2 del Pla Alfa queden suspeses les activitats amb més risc d'incendi (entre les quals cremes de restes vegetals, focs d'esbarjo...). En concret, per demà s'han suspès 24.838 activitats amb l'objectiu de prevenir els focs forestals. A més, cal tenir molta precaució amb totes les activitats al medi natural.

L'activació del nivell 2 del Pla Alfa ve motivada per la previsió de temperatures altes, humitats relatives baixes i l'entrada de vent de Ponent, juntament amb la sequera acumulada, que faran incrementar el perill d'incendi forestal.

Preocupen especialment les zones on hi ha més sequera acumulada, especialment el litoral i prelitoral de Barcelona. 

Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d'incendi forestal que es puguin produir.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d'incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d'incendi forestal que elabora el Servei de Prevenció d'Incendis Forestals de la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d'anàlisi.

Tota informació del Pla Alfa a:

https://interior.gencat.cat/plaalfa

Recursos relacionats