28 de juny - Dia Internacional pels Drets del Col·lectiu LGTBI

El Dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Trans*, Bisexuals, Intersexuals i d'Altres Identitats Sexuals i de Gènere és una jornada festiva i reivindicativa que promou la igualtat jurídica i social, així com la tolerància envers la diversitat sexual i de gènere.

Commemoració Històrica

Aquesta festa commemora els esdeveniments del 28 de juny de 1969 a Nova York, quan una batuda policial en un bar gai va acabar amb múltiples detencions i ferits greus. La resposta de suport a les persones agredides va ser immediata, i milers d'homosexuals, transsexuals i simpatitzants es van manifestar, marcant així l'inici de l'activisme homosexual.

Primeres Manifestacions

En poc temps, es van fundar diverses organitzacions per defensar els drets dels col·lectius LGTBI. El 28 de juny de 1970, es va celebrar la primera marxa de l'orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l'aniversari d'aquests altercats. Altres ciutats van seguir l'exemple, i actualment el Dia per l'Alliberament LGTBI se celebra arreu del món amb activitats lúdiques i acolorides, marxes festives plenes de carrosses, disfresses i música al carrer, on predominen els símbols tradicionals de l'orgull gai: els triangles roses i la bandera amb els colors de l'arc de Sant Martí.

Compromís local

Des de l'octubre de 2014, Catalunya disposa d'una llei específica per garantir els drets del col·lectiu LGTBI (Llei 11/2014, del 10 d'octubre). A Corbera de Llobregat, l’Àrea d’Igualtat de l'Ajuntament, en col·laboració amb el Consell Esportiu del Baix Llobregat, el SAI del Baix Llobregat i la Diputació de Barcelona, ha elaborat un programa d'activitats per commemorar aquesta diada. L'objectiu és reflexionar sobre el tema, afavorir el dret a la igualtat i la no discriminació per motius d'orientació sexual i identitat o expressió de gènere, i promoure que es pugui viure la diversitat afectiva i sexual en plena llibertat.

Programació d’activitats:

25 de juny a les 17:30 h Contacontes: Sirenes, a la Biblioteca Can Baró

26 de juny a les 19:30 h Escape Room: Fugim de la lgtbifòbia, a la plça del Mil·lenari

27 de juny a les 20:00 h Cinefòrum: Especies de abejas a la Sala Polivalent de la Biblioteca

Recursos relacionats