Més de 9.000 inscripcions al Baix Llobregat als cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha constatat un augment de l'interès per aprendre català a la comarca del Baix Llobregat, especialment de la població nouvinguda. Al llarg de l'any 2019 ha registrat un total de 9.089 inscripcions, respecte a les 7.903 inscripcions del 2018, en els 488 cursos presencials de català per a adults que hi ha organitzat, respecte als 450 que va fer-hi el 2018. 

D'aquest total d'inscripcions, la majoria són per a cursos inicials i bàsics (un 57,3 %), la qual cosa posa en relleu l'èxit de l'estratègia del Consorci, que fa una aposta clara per potenciar l'aprenentatge de la llengua sobretot en les persones amb poques -o cap- habilitats comunicatives en català.

Així, en comarques com el Baix Llobregat, amb un índex elevat de població no catalanoparlant, el Consorci es consolida com una eina fonamental per contribuir a la igualtat d'oportunitats i a la cohesió social del territori, a través dels cinc centres de normalització lingüística que hi treballen de forma coordinada i amb objectius compartits.

El Centre de Normalització Lingüística Ca n'Ametller

El Centre de Normalització Lingüística Ca n'Ametller, que dona servei a 16 municipis del Baix Llobregat centre i nord més Castellbisbal (Vallès Occidental), amb seu a Molins de Rei, el 2019 ha dut a terme 160 cursos de català per a adults amb una matrícula de 2.853 inscripcions, cosa que ha significat un increment del 15,5 % respecte de l'any anterior.

L'aposta pels cursos inicials i bàsics ha fet que al setembre de 2019 el 71 % de les inscripcions fossin en aquests nivells inicials.

El Centre de Normalització Lingüística Ca n'Ametller té 13 oficines i serveis locals de català: Abrera, Castellbisbal, Cervelló, Corbera de Llobregat, Esparreguera, Martorell, Molins de Rei, Olesa de Montserrat, Pallejà, la Palma de Cervelló, Sant Andreu de la Barca, Sant Vicenç dels Horts i Vallirana. També dona servei a quatre municipis del Baix Llobregat: Castellví de Rosanes, Collbató, el Papiol i Sant Esteve Sesrovires.

Resultats positius a tot Catalunya

Les dades del Baix Llobregat reflecteixen la tendència general dels resultats del Consorci en els 22 centres de normalització lingüística de tot Catalunya, que el 2019 ha planificat un total de 4.026 cursos (un augment del 8,6 % respecte a l'any anterior), amb 89.115 inscrits (11 punts percentuals més que al 2018). En el global de Catalunya, del total d'inscrits a cursos presencials, un 69,2 % han fet cursos inicials i bàsics.

El Consorci per a la Normalització Lingüística al Baix Llobregat

El CPNL és un ens creat a partir de la voluntat comuna de la Generalitat i de nombrosos ajuntaments, consells comarcals i diputacions amb l'objectiu de facilitar el coneixement, l'ús i la divulgació de la llengua pròpia de Catalunya en tots els àmbits, fomentant la cohesió social i la igualtat d'oportunitats. 

Ofereix a totes les poblacions del Baix Llobregat cursos de català per a persones adultes, serveis d'assessorament lingüístic a les empreses, comerços i associacions, el programa de Voluntariat per la llengua i altres activitats relacionades amb el foment del coneixement i l'ús social del català.  

Tota la informació dels serveis dels 5 centres de normalització lingüística del Baix Llobregat es pot trobar a https://www.cpnl.cat/.