1 d’octubre, Dia Internacional de les Persones Grans

                                                                      MANIFEST

L'1 d'octubre, Dia Internacional de les Persones Grans, va ser promogut per l'ONU amb l'objectiu de situar les persones grans al centre d'interès mundial per un dia.

Les persones grans de tot el món continuem patint desigualtats i discriminacions per motiu d'edat. Paradoxalment, quan més s'envelleix la població, més es generalitzen missatges discriminatoris i deshumanitzadors, que s'han fet especialment evidents durant la pandèmia de la Covid-19.

La pandèmia ens ha afectat especialment a les persones grans, essent el grup d'edat on s'han perdut més vides, i també el que ha patit més seqüeles tant a nivell físic com emocional.

Els confinaments i restriccions, l'aïllament social, i l'aturada o demora en visites mèdiques, tractaments o intervencions quirúrgiques, ha provocat un empitjorament general del nostre benestar i en molts casos, un retrocés o vulneració de drets. Per això considerem necessari i urgent reforçar els sistemes de serveis socials i atenció sanitària, amb especial atenció als problemes de salut mental.

La situació a les residències de gent gran, tot i haver millorat a nivell sanitari, continua sent especialment dura pel que fa a la gestió de visites de familiars, sortides i confinaments. La sobreprotecció que pretén garantir la salut de les persones grans que hi resideixen, sovint esdevé un autèntic infern d'aïllament, desconcert i solitud. A més, els nous models de gestió i organització centrats en la persona encara no han estat definits, i la situació del personal continua sent molt precària.

Els centres de dia i les atencions domiciliàries tampoc han recuperat encara la normalitat, fet que complica greument el dia a dia de moltes famílies i suposa un perjudici per a la salut i benestar de les persones grans.

D'altra banda, el procés de digitalització accelerat per la pandèmia s'ha desenvolupat deixant enrere a moltes persones, no només persones grans, sinó de totes les edats i condicions. Convé recordar que facilitar digitalment determinats drets i serveis a la ciutadania perd tot el sentit si per fer-ho se n'han de restringir aquests drets i serveis a una bona part d'aquestes persones. Volem fer especial esment a la discriminació per edat que fan les entitats financeres: tancament d'oficines i caixers, restriccions en l'horari d'atenció o cobraments per gestions bàsiques com per exemple el cobrament de pensions, són pràctiques abusives habituals que no s'haurien de tolerar.

Altres problemàtiques especialment greus són les que tenen a veure amb els habitatges: problemes d'accessibilitat, amb pisos alts sense ascensor o aïllats que dificulten o impedeixen totalment la mobilitat, la pobresa energètica, amb preus desorbitats de l'energia, o els desnonaments.

L'envelliment de la població i el nou paradigma que comporta, és un fenomen global que suposa un gran repte per a governs i organitzacions de tot el món. Les persones cada vegada vivim més anys, i aquest allargament de la vida té conseqüències socials, sanitàries, econòmiques, etc. que s'han d'abordar des d'una estratègia global en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Proclamem també la sostenibilitat del sistema públic de pensions i la necessitat d'impulsar mesures que vagin reduint algunes de les seves desigualtats, com per exemple la bretxa de gènere que s'arrossega del mercat laboral.

I per últim, reivindiquem un any més l'impuls d'una Llei de Gent Gran a Catalunya, que garanteixi els nostres drets i col·loqui a les persones grans i les seves necessitats com a prioritat de l'agenda política.

Aquest 1 d'octubre les persones grans del Baix Llobregat volem reivindicar la nostra plena ciutadania, la vellesa com a patrimoni col·lectiu i l'experiència i trajectòries vitals com a base per a la construcció d'una societat respectuosa, igualitària i de pau.

Moltes gràcies i visca la gent gran!

Baix Llobregat, octubre 2021

Recursos relacionats