Reunió sobre el Residu Mínim

El passat dilluns 29 de novembre, es va celebrar a Molins una nova reunió dels municipis que apliquen el model de recollida selectiva anomenat Residu Mínim (RM), entre els quals hi ha Corbera. Després de 3 anys sense activitat continuada, els municipis participants van acordar recuperar la Comissió RM i encetar un pla de treball per augmentar els percentatges de recuperació i reduir la generació de residus. En aquest sentit, el proper mes de gener és previst de fer una nova trobada amb la participació de l'Agència de Residus de Catalunya i l'Àrea Metropolitana de Barcelona per concretar les millores en l'aprofitament dels residus i evitar que el model RM sigui discriminat pel fet que recupera la major part dels envasos. En aquest sentit, des de Corbera es va exposar la propera implantació del sistema Porta a Porta amb el model Residu Mínim, que passarà a acompanyar a Torrelles en aquest model de recollida selectiva.

Recordem que el model RM, impulsat per l'entitat ecologista CEPA-EdC, es va implantar a Corbera l'any 2006 i es caracteritza per ser un model de 4 fraccions (on la part més visible, a diferència d'altres municipis és que no hi ha el contenidor groc). La fracció d'inorgànica es porta directament a la planta de triatge de Molins i aquí se separen els diferents materials. Gràcies a aquest model, es recuperen la major part dels envasos i per tant s'obliga a les empreses productores a pagar els costos de producció (cosa que amb el model de 5 fraccions i contenidor groc, això no succeeix). En aquest sentit, des del model Residu Mínim també es reclama que en la nova Llei de Prevenció de Residus, que està en procés de redacció per part de la Conselleria de la Generalitat, s'obligui als productors d'envasos a assumir els costos de producció i que no els assumeixin els municipis tal i com passa actualment de manera majoritària.

Des del CEPA-EdC, que també va participar a la trobada i és membre de la Comissió de Seguiment RM, s'ha fet la següent nota de premsa al respecte https://cepanoticies.wordpress.com/2021/11/30/nou-impuls-a-la-comissio-residu-minim/