Valoració de l’Ajuntament de Corbera de Llobregat sobre la cimera de pobresa energètica

L'Ajuntament de Corbera de Llobregat, representat per l'alcaldessa Montserrat Febrero, va ser un dels ajuntaments presents a la cimera sobre pobresa energètica que es va celebrar el passat 4 de setembre a l'espai Bonnemaison de Barcelona, on entre d'altres temes es va unificar la posició de diversos consistoris davant del requeriment d'ENDESA per tallar el subministrament elèctric a les famílies més vulnerables si no s'abonava una part dels imports pendents.

Cal recordar que a Corbera de Llobregat, aquesta mesura afectaria a 31 famílies i l'import que es reclama és d'uns 33.000 euros.

La posició unitària dels Ajuntaments consisteix en exigir la retirada de la carta d'ENDESA i la condonació del deute, així com acabar amb l'assetjament que pateixen aquestes famílies. Tanmateix, cal recordar que l'empresa elèctrica no ha signat cap conveni amb els ajuntaments que preveuen aquesta normativa, motiu pel qual es considera que aquest deute no és legítim.

Recordem que el marc de referència és la Llei 24/2015, fruit d'una Iniciativa Legislativa Popular sorgida de moviments socials, aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya.

L'alcaldesa Montserrat Febrero manifesta que «en cap cas acceptarem cap xantatge ni tolerarem cap amenaça ni privació d'un dret bàsic a cap persona del municipi i no dubtarem en utilitzar de manera contundent les vies sancionadores, juntament amb la Conselleria d'Empresa i Coneixement. També demanem que sigui el Govern de la Generalitat de Catalunya qui prengui el lideratge en la defensa dels drets energètics, especialment de la ciutadania més vulnerable, treballant de manera transversal - especialment des de la Conselleria d'Empresa i Coneixement i la de Treball, Afers Socials i Famílies - per fer complir la llei, impulsar la coordinació de les diferents administracions públiques, fent de paraigua per la negociació amb les companyies elèctriques i facilitant recursos per a la gestió del deute».

Com a responsable del govern municipal, Montserrat Febrero manifesta que «la prioritat d'aquest govern municipal és i serà sempre la defensa dels drets i de la dignitat de la gent i utilitzarem totes les eines al nostre abast per fer-ho, al costat dels agents i moviments socials, el món local i el govern de la Generalitat per aconseguir que totes les persones tinguin el subministrament energètic que garanteix una vida digna».