Àrea de Medi Ambient i Transició Energètica

Marc Sanz

Regidor responsable: Marc Sanz

Grup polític: FORÇA CORBERA - PSC

Correu: msanz(ELIMINAR)@corberadellobregat.cat

S'encarrega de la fauna i de la protecció del medi ambient i la sostenibilitat del territori. Té cura del patrimoni natural, especialment dels elements catalogats, de les lleres i zones de protecció del domini públic hidràulic (rieres i torrents), així com dels camins, vies rurals i itineraris. 

Porta a terme campanyes de sensibilització mediambiental entre la població i promou iniciatives tendents a la descarbonització, a la implantació d'energies renovables al municipi i a les dependències municipals. Vetlla per a l'aplicació de criteris d'eficiència energètica als projectes municipals de construcció i/o remodelació d'equipaments i edificis.


  • Descripció general del medi natural de Corbera

    El municipi de Corbera de Llobregat té una superfície de 1846 Ha de les quals 992.67 Ha (un 53.77%) corresponen a sòl no urbanitzable. La resta és sòl urbà (44,41%) i urbanitzable programat (1,82%).

    L'orografia és accidentada, amb vessants muntanyosos a tot el terme i dues valls corresponents a les dues rieres del municipi: la Riera de Corbera, afluent del riu Llobregat i la Riera de Rafamans, afluent de la Riera de Cervelló; per tant, els desnivells són molt pronunciats entre una cota màxima de 635 m (Puig d'Agulles) i una mínima de 50 m (Riu Llobregat).

    Dels hàbitats naturals hi predomina la pineda mediterrània (pi blanc amb màquia o garriga) combinada amb alzinars i zones de conreu abandonat. A les vores dels cursos d'aigua també hi trobem vegetació de ribera com àlbers, pollancres, lledoners, plataners, etc, tot i que moltes extensions estan ocupades per canyars, roldors i esbarzers. Alguns dels arbres monumentals de Corbera estan protegits: el Roure Gran, els xiprers de Can Llopart, la mata (llentiscle) de Can Coll; així com també ho estan diversos paratges d'elevat interès paisatgístic i natural com el torrent del Calaix, les fonts naturals del terme municipal com la Font de les Febres, la Font dels Plataners, la Font de Flandes i un llarguíssim etcètera.

    Aquesta àrea geogràfica acull nombroses espècies de fauna interessants: des de quiròpters (ratpenats) en les cavitats subterrànies fins a l'àliga cuabarrada que nidifica a les cingleres i rocams. També trobem mamífers d'àmplia distribució en el territori català com el senglar, la mostela, el conill, la mussaranya nana; ocells com la tòrtora, el tudó, la merla i d'altres migratòries que utilitzen Corbera en el seu viatge. A prop dels cursos d'aigua és habitual trobar granotes i gripaus així com també salamandres dins de coves i avencs.

    Gorg de la Mola

    L'existència d'una densa xarxa de camins permet descobrir itineraris naturals pel municipi i cap als municipis de l'entorn: des d'aquells senyalitzats com el Pas de Barca, camí que data de l'edat mitjana i que ens porta del Castell fins al Pou de Glaç (a tocar del riu Llobregat), tot passant per marges de pedra seca, salts d'aigua, antigues roderes dels carros que hi circulaven, com d'altres que malgrat no estar senyalitzats són ben fàcils de seguir, com el camí al Monestir de Sant Ponç, o aquells que ens apropen a les nombroses masies del municipi.

    Pou de Glaç

  • Compostatge

    Amb l'objectiu que Corbera de Llobregat esdevingui una localitat cada vegada més sostenible i amb una major qualitat de vida per als seus ciutadans, s'ha implantat d'un sistema municipal d'autocompostatge per tal de:

    • Aconseguir que les restes orgàniques siguin segregades i reciclades als punts on són generades.
    • Evitar la recollida i el transport de part de les restes orgàniques, reduint els costos econòmics i ambientals associats.
    • Divulgar i promoure el compostatge domèstic, formant i involucrant els participants de la campanya per tal que actuïn com agents i promotors de l'activitat del compostatge.

    Actualment hi ha més de 200 famílies a Corbera que fan compostatge. L'autocompostatge, a més, comporta els següents avantatges per als ciutadans:

    • Comoditat en el tractament de les restes orgàniques de la llar, tant pel que fa a restes vegetals de poda o de jardí, com restes de menjar.
    • Participació ciutadana en la cura del medi ambient.
    • Autoproveïment de compost de qualitat, amb el consegüent estalvi en la compra d'adobs químics.
    • Estalvi en la compra de bosses d'escombraries.
    • Bonificació del 50% en la taxa d'escombraries

    Si no teniu jardí, també podeu fer compostatge. Per saber-ne més, consulteu:

    Manual del compostatge urbà

    Manual del compostatge de jardí

  • Rutes pel medi natural

    A Corbera de Llobregat tenim una àmplia xarxa de senders que recorren indrets d'una elevada riquesa natural, paisatgística, ecològica i cultural. Per aquest motiu, des de l'àrea de Medi Ambient, es té la voluntat de donar a conèixer aquests paratges excepcionals a través de recorreguts a peu pel municipi.

    Font de les febres

    Per aconseguir-ho, es documentaran diverses rutes que estaran disponibles en aquesta pàgina web. Per a cada ruta, s'informa no només de l'itinerari (disponible en versió digital i en paper), sinó també de la dificultat tècnica, la distància a recórrer, el temps estimat per a fer el recorregut així com també els indrets rellevants que es visiten.

  • Estat de les fonts naturals

    Cada 6 mesos s’analitza l’estat de les fonts naturals.  Podeu consultar els resultats en aquesta pàgina de la Diputació de Barcelona.  Estat de les fonts