Dades del municipi

LA VILA DE CORBERA

El nucli modern, comercial i de serveis de Corbera se situa a la part meridional del terme, a la riba esquerra de la riera de Rafamans. Aquest nucli s'ha conegut com Corbera de Baix i s'originà en torn de la Masia de Can Roig, a finals del segle XIX i començaments del XX, reben el nom de Cases d'en Roig.

Temps enrere aquest nucli es diferenciava clarament del nucli històric, també conegut com Corbera de Dalt, que es desenvolupà al segle X entorn del Castell i constituí el nucli originari de la vila mil·lenària.

Trenta urbanitzacions repartides per tot el terme han convertit el municipi tradicionalment de residències d'estiueig, en residències habituals.

Els boscos de pi blanc, que des de principis del segle XX ocuparen tot el terme i que, en bona part, encara es conserven tot i la regressió soferta, caracteritzen tot l'entorn de Corbera.

Tant el creixement urbà com l'extensió dels boscos de pins han comportat una recessió lenta però inexorable de l'agricultura que, bàsicament, era de cultiu de la vinya i de l'oliva. Actualment resten conreus de presseguers, cirerers i productes de l'horta.

La gastronomia de Corbera ha sabut conservar el millor de la cuina catalana i incorporar-hi un ventall de noves possibilitats a l'abast de tots els gustos.

Corbera és un municipi acollidor, amb moltes entitats culturals i esportives que fan que la vila s'enriqueixi amb la col·laboració incondicional dels seus propis habitants.

Les Festes Majors d'hivern i estiu es celebren el 17 de gener (St. Antoni Abad) i el 22 de juliol (Sta. Magdalena).

Prop de l'església de Santa Maria de Corbera, en el paratge de les Penyes del Corb s'hi representa cada any El Pessebre Vivent. La representació segueix un text de Josep Rodrigo, Francesc Mestres i a partir dels evangelis de Lluc i Mateu constitueix un espectacle de gran qualitat que aprofita l'entorn natural com a escenari. Comença el primer diumenge de desembre i acaba el segon de gener.

Corbera de Llobregat té empadronats 15.017 habitants a 1 de gener de 2021 ( BOE número 306 de  23 de desembre)  . A més, hi ha les segones residències, a causa de les quals es desplacen moltes persones cada cap de setmana des de Barcelona i la seva rodalia a les nombroses urbanitzacions del terme.

El municipi compta amb una superfície de 18,36 Km². Té 1,28 Km² de zones verdes i parcs, i 9,22 Km² de zones forestals.

Situació geogràfica

La vila de Corbera de Llobregat, a vint-i-cinc quilòmetres de Barcelona, a la comarca del Baix Llobregat, situada a la vora dreta del riu que li dóna nom, té una superfície de 18,36 km² i s'estén des del Puig d'Agulles i la Creu de l'Aragall fins aigües avall de la riera de Sant Joan o de Corbera quan desguassa al Llobregat en l'indret de la Roca de Droc. Els seus límits, doncs, són al NE el municipi de Castellbisbal mitjançant el riu Llobregat; a tramuntana o nord els termes municipals de Castellví de Rosanes i de Gelida; a ponent el terme municipal de Cervelló i a llevant el de Sant Andreu de la Barca, Pallejà i La Palma.

El municipi en el seu punt més alt, es troba a una altitud de 653 m. sobre el nivell del mar i comprèn tota la vall de la riera de Corbera i la capçalera de la de Rafamans. El seu territori és molt accidentat orogràficament pel massís del Garraf-Ordal i està cobert en bona part per extenses zones de bosc.